Mogelijke gevolgen van plasproblemen
Uit onderzoek van de Continentie Stichting blijkt dat de meerderheid van de mensen met plasproblemen dit als een taboe beschouwt. Uit schaamte blijven veel mensen aanmodderen met maandverband of met diskreet gekocht incontinentiemateriaal. Toch is niet iedereen bekend met de mogelijkheden om zelf de oorzaak aan te pakken. Plasproblemen kunnen je dagelijks leven, je nachtrust en slaapritme beïnvloeden. Ongewenst urineverlies, ’s nachts vaak wakker worden om te moeten plassen of het hebben van een abnormale aandrang tot plassen zijn veelvoorkomende klachten bij jonge en oudere mannen en vrouwen. Ook een gesprek met de huisarts valt velen zwaar; slechts een derde van de mensen met plasproblemen bespreken dit met een huisarts.
Mensen met plasproblemen kunnen hierdoor in een sociaal isolement raken omdat ze er minder op uit gaan omdat ze niet precies weten waar er toiletten zijn. Daarnaast kunnen mensen met plasproblemen een probleem hebben met het bezoeken van bijeenkomsten, feestjes en dagjes uit, uit angst voor een “ongelukje” of omdat men bang is dat de plasproblemen zorgen voor nare geurtjes die ze moeilijk kunnen maskeren.
Pak plasproblemen aan!
Als de onderliggende oorzaak van de plasproblemen duidelijk zijn, kan men vaak al eenvoudig en snel met zelfzorggeneesmiddelen aan de slag.
Het is dus van groot belang om je niet te schamen en je plasproblemen aan te pakken.
Ga dan ook niet minder drinken, dit werkt juist averechts. Het lichaam gaat dan vocht vasthouden en je droogt uit.