Moeilijk plassen door een vergrote prostaat
De prostaat wordt soms ook voorstanderklier genoemd. De prostaat is een klier die bij de man onder de urineblaas en boven de sluitspier van de blaas ligt. Door de prostaat loopt de afvoerbuis van de blaas: de plasbuis. Deze voert urine af vanuit de blaas.
Met het stijgen van de leeftijd neemt de prostaat vaak in grootte toe. Hierdoor wordt de opening in de plasbuis ter hoogte van de prostaat kleiner, waardoor de weerstand in de prostaat toeneemt en plasklachten kunnen ontstaan. De groei van de prostaat vindt bij de meeste mannen plaats, maar leidt niet bij alle mannen tot plasproblemen. Een normale prostaat is ongeveer 10 tot 15 cc groot. De prostaat ontwikkelt zich bij de man tijdens de puberteit onder invloed van mannelijke hormonen. Ook na de puberteit blijft de prostaat groeien. Doorgaans betreft het een goedaardige vergroting van de prostaat (de medische term is ‘benigne prostaathyperplasie’), welke door een arts moet worden vastgesteld.
Het groeien van de prostaat kan aanleiding geven tot klachten met plassen. De klachten kunnen naast moeilijk plassen bestaan uit een minder krachtige urinestraal en/of een onderbroken straal, meer aandrang en vaker moeten plassen, nadruppelen, ‘s nachts vaker plassen, of het gevoel hebben dat de blaas niet leegkomt.