Wat is stressincontinentie?

Wat is stressincontinentie?

Bij stressincontinentie heb je last van ongewild urineverlies op momenten dat de druk op je buik plotseling toeneemt. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer je opstaat, hoest, lacht of sport. De sluitspier van je blaas is dan niet in staat om de plas op te houden. Je verliest plotseling wat urine, zonder dat je aandrang voelt. Ook niezen, bukken, tillen of traplopen zijn inspanningen die tot urineverlies kunnen leiden. Stressincontinentie wordt ook wel inspanningsincontinentie genoemd.

De hoeveelheid urine die je per keer verliest kan variëren van een paar druppeltjes tot een flinke scheut. Hoewel de naam anders doet vermoeden, heeft stressincontinentie niets met stress te maken. Urineverlies bij inspanning gaat soms samen met urge-incontinentie. In dat geval lukt het ook bij normale aandrang niet om je plas op te houden tot het toilet.

Wat zijn de oorzaken van stressincontinentie?

In veel gevallen ontstaat stressincontinentie doordat je bekkenbodemspieren verzwakt zijn. De spieren zijn dan onder druk niet sterk genoeg meer om je plasbuis af te sluiten. Mogelijke oorzaken zijn:

  • Zwakke bekkenbodemspieren
  • Zwangerschap en de bevalling
  • Overgewicht
  • Medicijngebruik
  • Chronisch hoesten, bijvoorbeeld door roken of astma

Op latere leeftijd komt inspanningsincontinentie vaker voor. Dit komt doordat de spierkracht in het hele lichaam langzaam afneemt. Vooral na de overgang, wanneer vrouwen minder oestrogeen aanmaken, kunnen de klachten toenemen.

Komt stressincontinentie vaak voor?

Stressincontinentie is de meest voorkomende vorm van ongewild urineverlies. Deze vorm van incontinentie komt bij meer dan tien procent van de vrouwen voor. Inspanningsincontinentie kan ook bij mannen voorkomen: naar schatting heeft één tot vijf procent van de mannen er last van.

Wat te doen bij stressincontinentie?

Het trainen en versterken van de bekkenbodemspieren is een goede manier om stressincontinentie te verminderen. Een bekkenfysiotherapeut kan helpen bij de oefeningen. Daarnaast wordt aangeraden om voldoende te blijven drinken. Minder drinken is niet verstandig en helpt niet tegen urineverlies.

Sommige vrouwen dragen tijdens het sporten een grote tampon om de urine tijdelijk op te houden. Er bestaat ook speciaal incontinentiemateriaal, zoals incontinentieverband en absorberend ondergoed die de urine opvangen. Andere mogelijke behandelingen bij inspanningsincontinentie zijn hormoontherapie of het plaatsen van een pessarium.

Bional Granufink Femina vermindert urineverlies

Bional Granufink Femina is een nieuw zelfzorggeneesmiddel voor de behandeling van plasklachten en urineverlies bij vrouwen. De unieke combinatie van medicinale pompoenpitolie, sumakbastextract en hopextract helpt om plotseling urineverlies te verminderen.

Probeer Bional Granufink Femina voor vier aaneengesloten weken om urineverlies te verminderen. Nadien is langdurig gebruik mogelijk. Indien je klachten binnen 7 dagen erger worden of na 4 weken niet minder zijn geworden, neem dan contact op met je huisarts. Het gebruik van Bional Granufink Femina tijdens de zwangerschap en borstvoeding wordt afgeraden, omdat er geen gegevens zijn over het gebruik tijdens deze periode.

Voor vrouwen
  • Minder urineverlies
  • Overdag en 's nachts minder vaak plassen
  • Minder aandrang

Bional Granufink is een traditioneel kruidengeneesmiddel. De indicatie is uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring en niet op klinisch bewijs. Lees voor gebruik de bijsluiter. Niet gebruiken bij kinderen en jongeren onder de 18 jaar. Indien je klachten binnen 7 dagen erger worden of na 4 weken niet minder zijn geworden, neem dan contact op met je huisarts.