Wat is urge-incontinentie?

Wat is urge-incontinentie?

Bij urge-incontinentie voel je een plotselinge aandrang om te plassen. Dit komt doordat de blaas onverwacht samentrekt, op een moment dat dit eigenlijk niet zou moeten gebeuren. Het lukt daardoor niet of nauwelijks om je plas op te houden tot je bij de wc bent. Dit kan vervelende ongelukjes veroorzaken.

Urge-incontinentie wordt ook wel aandrangincontinentie genoemd. Het is een plasprobleem dat voorkomt bij mannen en vrouwen van alle leeftijden. Aandrangincontinentie gaat soms samen met stressincontinentie. Je verliest dan ook urine bij inspanning zoals hoesten, niezen, lachen, bukken, tillen, traplopen, rennen of springen.

Hoe houd je je plas op?

Bij het opslaan van urine wordt je blaas opgerekt. Tegen de tijd dat er 150 tot 200 milliliter urine in zit, krijg je aandrang om te plassen. Deze aandrang kun je onder controle houden door het aanspannen van de sluitspier rond de uitgang van de blaas, in de plasbuis.

Ook je bekkenbodemspieren werken mee bij het afsluiten van de plasbuis. Deze spieren vormen een soort hangmat waar je blaas op steunt. Bij het plassen ontspan je deze spieren juist, terwijl je tegelijkertijd de spieren in de blaaswand aanspant.

Hoe ontstaat urge-incontinentie?

De oorzaak van urge-incontinentie is moeilijk vast te stellen. In sommige gevallen is er sprake van een verstoord evenwicht tussen de blaas en de sluitspier, waardoor de blaas onwillekeurig gaat samenknijpen. Hierbij kan dan urine uit de blaas worden geperst. De hoeveelheid kan variëren van een paar druppels tot de volledige blaasinhoud.

Ook ouderdom, diabetes, overgewicht, medicijngebruik of blaasontsteking kunnen een rol spelen bij het ontstaan van de klachten. Soms kan aandrangincontinentie ontstaan wanneer iemand uit voorzorg extra vaak naar de wc gaat. De blaas is daardoor niet meer gewend om de plas op te houden.

Wat kun je doen bij urge-incontinentie?

Om ongelukjes te voorkomen, maken veel mensen met aandrangincontinentie gebruik van hulpmiddelen, zoals incontinentiemateriaal, absorberend ondergoed en bedmatjes. Ook blaastraining kan helpen om de klachten te verminderen of te voorkomen. Onder begeleiding van een bekkenfysiotherapeut kun je oefeningen doen waarbij je het plassen steeds langer uit leert stellen.

Bional Granufink Femina vermindert urineverlies en abnormale aandrang

Bional Granufink Femina is een nieuw zelfzorggeneesmiddel voor de behandeling van plasklachten en urineverlies bij vrouwen. De unieke combinatie van medicinale pompoenpitolie, sumakbastextract en hopextract vermindert ongewild urineverlies, een plotselinge abnormale aandrang tot plassen en het vaker moeten plassen (overdag en ’s nachts). Zo kun je de dingen blijven doen die je graag doet.

Probeer Bional Granufink minimaal 4 tot 6 weken om abnormale aandrang te verminderen

Probeer Bional Granufink Femina gedurende 4 aaneengesloten weken en neem 3 capsules per dag. Zo voorzie je je lichaam van actieve ingrediënten die de klachten verminderen. Nadien is langdurig gebruik mogelijk. Indien je klachten binnen 7 dagen erger worden of na 4 weken niet minder zijn geworden, neem dan contact op met je huisarts. Het gebruik van Bional Granufink Femina tijdens de zwangerschap en borstvoeding wordt afgeraden, omdat er geen gegevens zijn over het gebruik tijdens deze periode.

Voor mannen
  • Overdag en ’s nachts minder vaak plassen
  • Minder aandrang
  • Minder nadruppelen
  • Voor een normale urinestraal
  • Beter uitplassen
Voor vrouwen
  • Minder urineverlies
  • Overdag en 's nachts minder vaak plassen
  • Minder aandrang

Bional Granufink is een traditioneel kruidengeneesmiddel. De indicatie is uitsluitend gebaseerd op langdurige gebruikservaring en niet op klinisch bewijs. Lees voor gebruik de bijsluiter. Niet gebruiken bij kinderen en jongeren onder de 18 jaar. Indien je klachten binnen 7 dagen erger worden of na 4 weken niet minder zijn geworden, neem dan contact op met je huisarts.