Als je thuis een ongelukje hebt gehad, kun je je makkelijk omkleden. Maar op bezoek bij vrienden of familie of tijdens het sporten kan zo’n zelfde ongelukje opeens ontzettend gênant zijn. Met incontinentiemateriaal kun je ervoor zorgen dat je behoorlijk goed droog blijft. Veel vrouwen hebben daarnaast behoefte aan wat extra ondersteuning.
Wat zijn de oorzaken van urineverlies na bevalling?
Vaak zijn problemen met de bekkenbodemspieren de oorzaak van de klachten. Tijdens de zwangerschap worden hormonen aangemaakt die ervoor zorgen dat banden, spieren en kraakbeen weker worden. Hierdoor ontstaat er voldoende ruimte voor de baby om via het geboortekanaal het lichaam van de moeder te verlaten. Ondanks de hulp van de zwangerschapshormonen is er nog veel druk nodig om de baby langs de bekkenbodem te laten passeren. De bekkenbodemspieren rekken hierdoor uit en worden een stuk minder stevig.
Bij langdurig persen tijdens de bevalling kunnen de zenuwen overrekt raken. Hierdoor functioneert de bekkenbodem niet meer goed. Ook kunnen de schedewanden worden opgerekt, waardoor de urinebuis wat naar beneden kan worden gedrukt. Het ophouden van de urine wordt hierdoor moeilijker. Vrouwen die tijdens de bevalling een totaalruptuur hebben gehad, lopen meer risico om na de bevalling last te krijgen van urineverlies.
Wat kun je zelf doen bij urineverlies na zwangerschap?
Ongewild urineverlies kan een machteloos gevoel geven. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je de klachten kunt verminderen. Bional Granufink Femina is een zelfzorggeneesmiddel dat helpt bij het verminderen van plasproblemen en urineverlies bij vrouwen¹. Bekkenbodemoefeningen helpen daarnaast om de spieren in de bekkenbodem weer sterk en gezond te maken. Wanneer dit onvoldoende resultaat geeft, dan adviseren we je contact op te nemen met de huisarts.
Bekkenbodemoefeningen bij urineverlies
Tijdens de zwangerschap en na de bevalling is het belangrijk om de bekkenbodemspieren weer sterk en gezond te maken door regelmatig bekkenbodemoefeningen te doen. Met deze oefeningen kan al vroeg in de zwangerschap worden gestart. Zo wordt je lichaam goed voorbereid op de effecten van de zwangerschap en de bevalling. Een bekkenbodem(fysio)therapeut kan je helpen bij het trainen van je bekkenbodemspieren en de sluitspier van de blaas. Door de oefeningen leer je waar deze spieren zitten, wat hun functie is en hoe je de bekkenbodem op de juiste manier kan aanspannen en ontspannen.
Pessarium of operatie tegen urineverlies
Sommige vrouwen die last hebben van urineverlies na de bevalling kiezen ervoor om een pessarium te gaan dragen. Een pessarium geeft steun aan de sluitspier van de blaas en houdt de baarmoeder op zijn plaats. Daardoor lukt het vaak beter om de plas op te houden. Als de incontinentie zeer ernstig is en er ook sprake is van verzakking, kan een operatie nodig zijn. De voorwand van je vagina en je blaas worden dan weer strakker gemaakt. Dit heet een voorwandplastiek. Een operatieve ingreep wordt alleen uitgevoerd bij vrouwen die geen kinderwens meer hebben.
Bional Granufink Femina bij urineverlies na bevalling
Bional Granufink Femina is een nieuw zelfzorggeneesmiddel voor de behandeling van plasklachten en urineverlies bij vrouwen. De unieke combinatie van medicinale pompoenpitolie, sumakbastextract en hopextract vermindert ongewild urineverlies, (plotselinge) abnormale aandrang tot plassen en het vaker moeten plassen, zowel overdag als ’s nachts. Zo kun je de dingen blijven doen die je graag doet.